Friday, November 7, 2014

Wikipedia - poví i to co neví.

Příklad kolektivní inteligence
Wikipedia sama sebe představuje jako příklad kolektivní inteligence. „Dělbou práce je v tomto případě fakt, že každý návštěvník wikipedie má právo a okamžitý přístup k editaci stávajících či založení nového článku. Jednotliví autoři jsou však málokdy schopni zpracovat celý článek samostatně bez pomoci ostatních a tak i ostatní autoři doplňují, opravují a rozšiřují to, co někdo napsal před nimi. Pokud je nějaké téma kontroverzní, dochází k časté editaci až do chvíle, kdy se dosáhne mezi autory konsensu. Výsledek je tedy jakýmsi znalostním průměrem jednotlivých autorů.[1] A nedá se nesouhlasit.

Možnosti vlivu
Většina našich prvních referátů z doby vyššího stupně základní školy měla hlavní zdroj informací wikipedii. Potřeba kontrolovat informace, které jsme na této stránce nalezli, byla téměř nulová a to nejen z lenosti, ale i z přehnané důvěřivosti něčemu, co již ve svém názvu dává znát, že ví v podstatě vše. Jeden z otců wikipedie a její myšlenky Jimmy Wales říká, že umožňuje každému přístup k veškerému lidskému vědění. Jde o to zda toto vědění je to správné a bezchybné.

Wikipedia byla spuštěna 15. ledna 2001 a má v plánu mít v roce 2015 miliardu návštěvníků za měsíc. V září letošního roku to bylo přes 440 milionů návštěvníků za měsíc po celém světě. Nejvíce návštěvníků je z Evropy – přes 160 milionů. Jsou to vysoká čísla, když nemůžeme zjistit, jak byly dané informace použity a zda byly předány dál. 

Způsob jak snadno může ovlivnit studnici vědění je až zarážející. Když se podíváme na to, jak snadno může kdokoliv jakémukoliv téma či termín editovat bez určitého prokázání znalostí v daném oboru, není divu, že informace nejsou vždy správné nebo jsou zavádějící.  

Jak snadné je editovat?
Člověk jednoduše rozklikne vybraný článek. Lze editovat celý článek, jak vidíme na obrázku č. 1 nebo můžeme editovat pouze určitou část - obrázek č. 2. V levém dolním rohu nalezneme datum poslední úpravy článku.




Ve chvíli kdy kliknete na „Editovat“ můžete do textu psát, měnit jeho vzhled i strukturu. Pokud nejste přihlášen, bude vás stránka informovat o uložení vaší IP adresy, aby bylo zřejmé, kdo jako poslední článek editoval. Výhodou je, že člověk může sledovat změny, kterými článek v historii prošel. Nesrovnalosti mohou člověka vést k ověření určitých informací obsažených v článku a podporovat tak kritické myšlení každého jedince.


Nalezneme správnou cestu využití?

Nechtěla bych wikipedii jen hanit. V jednotlivých článcích se hromadí mnoho ověřených informací. Wikipedia se snaží odstraňovat chyby některých editorů a nedávno se ukázalo, že obsah britské verze je velmi blízko úrovní Encyclopædia Britanicca, do které přispívají pouze placení profesionálové. Nalezneme mnoho zajímavých odkazů na zdroje, které nám mohou pomoci prohloubit vědomosti v daném tématu. Je na každém návštěvníkovi, aby se dále věnoval ověření zjištěných informací a nespokojil se pouze s jedním zdrojem, který jak sama wiki tvrdí, poskytuje průměrné znalosti editorů. Netvrdí tedy nic o úplnosti informací a už vůbec ne o kontextu jednotlivých článků. Proto by měla být tato webová stránka používána hlavně jako vstupní dveře s předsíní a nikoli jako celý dům i se spíží.

Zdroje

[1] http://cs.wikipedia.org/wiki/Kolektivn%C3%AD_inteligence, 6. 11 .2014, Stránka byla naposledy editována 28. 10. 2014 v 19:03

No comments:

Post a Comment