Wednesday, December 16, 2015

Používání Wikipedie v prvním ročníku na vysoké škole v USA



Od roku 2001 se Wikipedie stále více stává součástí informačního ekosystému. Studie provedená na studentech prvních ročníků vysoké školy ve Spojených státech amerických, se soustředí právě na to, jak tito studenti využívají platformu Wikipedie ro dohledávání informací v rámci svých studií. Tento výzkum provedl John C. Garrison, který působí na Westmister College kde byla tato studie také provedena.  Pro autora je využívání zdrojů velmi blízkým tématem, jelikož se sám zabývá správou knihovny na Westminster College a elektronických zdrojů.





Studie vychází z již provedených výzkumů na téma využívání Wikipedie. Od roku 2008 se Wikipedie stává tématem akademických prací, zejména výzkumů na téma užívání Wikipedie právě pro akademické účely. V roce 2010 byla provedena studie, která tvrdí, že muži mají vyšší sklony inklinovat k využívání Wikipedie pro akademické účely a jsou ohledně jejího využívání jistější. S tímto zjištěním se snaží výzkum Johna C. Garrisona pracovat a navazuje na něj. Podle studie, kterou provedla v roce 2009 Sook Lim na Midwest  univerzitě, až 40 % všech jejích studentů využívá Wikipedii velmi často, jedna třetina středně často, a 27 % příležitostně. Nicméně studie také ukázala, že studenti ve většině případů využívají Wikipedii k dohledání doplňujících informací. I na tato zjištění tento výzkum navazuje.

Tato studie se orientuje na tři témata, jak studenti využívájí informace z Wikipedie pro vědecké práce či běžné úkoly, jak hodnotí a vnímají její důvěryhodnost a jak jejich vyučující a spolužáci ovlivňují jejich využívání Wikipedie pro akademické účely.Tento výzkum byl proveden na studentech prvních ročníků čtyřleté vysoké školy, a to skrze dva online dotazníky, které byly emailem zaslány všem studentům prvního ročníku fakultě na Westminster College.  Pro výzkum byli záměrně zvoleni studenti prvních ročníků, jakožto reprezentanti nováčků v akademickém prostředí.  Výzkum měl zjistit jejich postoj k získávání informací skrze wikipedii pro studijní účely v porovnání s využíváním informací z Wikipedie během středoškolských let. Soustředí se také na to, jak bylo jejich využvání Wikipedie ovlivněno vyučujícími a spolužáky. Ve výzkumu byly zjišťovány základní informace o studentech jako pohlaví a obor studia.První online dotazník byl mezi studenty rozeslán v dubnu 2013, druhý byl poté rozeslán v prosinci téhož roku. Mezitím byly v říjnu již provedeny dvě fokusní skupiny, které měly sloužit k rozšíření informací z první vlny dotazníků a přinést tak kvalitativní data.  





Tato studie přinesla zajímavá zjištění zejména právě o užívání Wikipedie v prvním ročníku na vysoké škole v porovnáním s využíváním Wikipedie během střední školy. Část studentů, která uvedla, že během střední školy Wikipedii nevyužívala jako zdroj informací tvořila 37,2 % a během prvního roku na vysoké škole to bylo 37,6 %. Zajímavé je také, jak se liší předpokládané využívání Wikipedie v rámci vysokoškolských úkolů. Až 51 % studentů předpokládalo, že v nevýzkumném domácím úkolu využijí Wikipedii, ale nakonec ji využilo pouze 19 %. Naopak pouze necelých 16 % studentů předpokládalo, že během prvního roku na vysoké škole budou využívat informace z Wikipedie pro všechny své úkoly a akademické práce. Nicméně toto číslo se skutečně vyšplhalo až na 28 %, což odpovídá i procentu studentů, kteří využívají Wikipedii během střední školy (29 %).

Souhrnné procentuální využívání Wikipedie studenty během prvního semestru v prvním ročníku na vysoké škole můžeme vidět v následujícím grafu. První sloupec představuje "výzkumy", druhý domácí úkoly či práce označeny jako "jiné", třetí sloupec odpovídá "všem typům zadaných prací či úkolů" a čtvrtý sloupec zastupuje "v žádném domácím úkolu".



V následujícím grafu můžeme potom vidět k čemu použití Wikipedie v rámci prvního semestru v první ročníku na vysoké škole sloužilo. První sloupec udává počet procent pro nalezení tématu, druhý sloupec doplňující informace, třetí sloupec základní informace, čtvrtý sloupec citované zdroje, pátý sloupec využití Wikipedie jako citovaného zdroje a poslední sloupec žádné využití.






Bylo také zjištěno, že využívání Wikipedie se i podle této studie liší genderově a také se různí dle oboru studentů. Ženy skutečně méně využívají Wikipedii a již před započetím studia na vysoké škole nižší procento budoucích vysokoškolských studentek plánovalo Wikipedii využívat jako zdroj informací v porovnání se studenty mužského pohlaví. Studenti oborů sociálních věd jsou těmi, kteří plánovali v nejmenším měřítku využívání Wikipedie na vysoké škole, o trošku hůře na tom byli přírodní vědy a poté humanitní vědy.  

Pro studenty středních škol byly nejzásadnějšími podavateli zkušeností s Wikipedií samotní vyučující, kteří podle studentů předávali negativní názor na Wikipedii. Pouze 2 % studentů uvedla, že jim jejich středoškolští vyučující poskytli pozitivní pohled na Wikipedii. Po jednom semestru studia necelých 39 % studentů uvedlo, že fakulta zlepšila jejich pochopení Wikipedie. V kontrastu ale 33 % studentů uvedlo, že fakulta nijak neovlivnila jejich užívání Wikipedie. Nicméně pouze necelých 7 % studentů uvedlo, že se v rámci jejich fakulty o Wikipedii jakožto poskytovateli informací nijak nehovořilo. Po absolvování prvního semestru se spolužáci neukázali jako významní v ovlivňení, zda využívat či nevyužívat Wikipedii k akademickým účelům, a to ani napříč různými obory studia.





Zvláštností ohledně využívání Wikipedie jako zdroje informací se také ukázalo to, že mnozí studenti neví, do jaké míry Wikipedii mohou využívat v rámci vysokoškolského studia a také to, jak je definováno „využívání“ Wikipedie. Až 17 % studentů uvedlo, že by nikdy v žádném úkolu v rámci vysokoškolského studia Wikipedii nevyužili, nicméně v následujících otázkách někteří z těchto studentů odpověděli, že využívají Wikipedii pro dohledání zdrojů pro své práce, nebo témata prací, a nebo dokonce dohledávají doplňkové informace. Proto autor v závěru studia doporučuje, že v rámci vysokoškolského studia, by měli být studenti svými vyučujícími informováni, do jaké míry lze Wikipedii využívat pro plnění studijních povinností.

Domnívám se, že téma využívání Wikipedie studenty vysokých škol je aktuální i pro Českou republiku, ačkoliv česká Wikipedie nedosahuje takové kvality, jako anglická verze, tak je to inforační platforma hojně využívaná. Osobně by mě také zajímaly rozdíly mezi pohlavími ve využívání Wikipedie v rámci studia. A myslím si, že je skutečně zapotřebí hned v počátku studia na každé fakultě stanovit pravidla využívání Wikipedie jako zdroje pro studijní povinnosti, což například v rámci mého studia bylo několikrát zopakováno.

Celý článek ohledně výzkumu je možné si přečíst zde.

Zdroj: Garrison C.H. Getting a "quick fix": First-year college students' use of Wikipedia. First Monday, Volume 20, Number 10 - 5 October 2015

No comments:

Post a Comment