Tuesday, April 18, 2017

3v1 aneb když je humor silnější než herectví a zpěv!


Dvě herečky a jedna zpěvačka. Tak by se stručně dalo přiblížit super zábavné trio 3v1, které baví český internet. Tvoří ho Veronika Arichteva, Nikol Štíbrová a Martina Pártlová – tři kamarádky, které spojuje specifický humor a kreativita. Původní video obsah, který bavil holky samotné a jejich známé na facebooku, přerostl v obsah s masovým dosahem. Jejich videa mají nyní miliony zhlédnutí a po zveřejnění parodie na primácký pořad Prostřeno se 3v1 stalo internetovou senzací takřka přes jedinou noc. V čem tkví tajemství jejich úspěchu?

zdroj: Facebook 3v1/Kateřina Nováková, Blesk pro ženy

Projekty, které vzniknou pro vlastní uspokojení a zábavu, nikoli pro peníze, jsou prostě nejlepší. Právě tak tomu bylo i u holčičího uskupení 3v1. A jak to celé vlastně vzniklo? Bude to zhruba pět let, co se Veronika, Nikol a Martina sebraly a vyrazily na dovolenou na Floridu. V té době už spolu hodně kamarádily. Tam se mimo jiné bavily tím, že natáčely různá videa, ve kterých pochopitelně nechyběl jejich typický humor. Videem se holky tak bavily, že se chtěly podělit i s ostatními, a tak jedno video jen tak z legrace umístily na facebook. A pozitivní ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat. Video se kamarádům a ostatním uživatelům facebooku tak líbilo, že to holky nakoplo k natáčení dalšího obsahu. Fanoušků posupně přibývalo, holky už si začaly říkat 3v1 a jejich tvorba byla čím dál úspěšnější. Ovšem zásadní zlom nastal až začátkem března roku 2016, kdy holky vypustily na světlo světa parodii na pořad televize Prima Prostřeno. Kdo toto video tenkrát na sociální síti nesdíleljako by ani nebyl. Video se virálně rozšířilo takřka přes noc a značka 3v1 se už lidem neodmyslitelně vryla do paměti.

Hvězda Pojišťovny štěstí jako hlavní tahoun
Nejvýraznější postavení má v této trojce herečka Nikol Štíbrová, která je veřejně nejznámější. Do povědomí veřejnosti vstoupila především v roce 2004, kdy si zahrála jednu z hlavních rolí v seriálu TV Nova Pojišťovna štěstí. Seriál běžel až do roku 2010 a výraznější roli už Nikol nikdy nezískala. Asi proto bude se seriálem už navždy neodmyslitelně spjatá. Těžko říct, jestli by byl projekt 3v1 tolik úspěšný, kdyby Nikol tenkrát v Pojišťovně štěstí nehrála a nebyla by příliš veřejně známá. O tom můžeme asi jen spekulovat. Zajímavé také je, že Nikol vůbec není profesionální herečkou. Herectví nevystudovala, jen odmalička chodila na castingy a vždy byla bezprostřední a přirozená. Je to také právě Nikol, kdo od konce roku 2015 vede online videoportál OneTV.cz, který samozřejmě zveřejňuje videa 3v1 jako první. Kromě portálu OneTV.cz, který se specializuje na virální videa, jsou videa holek ke zhlédnutí i na YouTube.com, kam byla nahrávána původně. Jako tahouna vnímají Nikol i její kolegyně. Vzhledem k tomu, že je však v současné době těhotná, vyvolává to otázky ohledně budoucnosti projektu. Všechny se shodují na tom, že ale chtějí natáčet i nadále a že je to nerozdělí.

zdroj: Facebook Nikol Štíbrové

Jak 3v1 zaplnily díru po ViralBrothers
Kdo by si nepamatoval na ViralBrothers... České duo tvořené Erikem Meldikem a Čeňkem Stýblem (vlastními jmény Petr Melicherík a Jiří Michna) naučilo Čechy znát, co to je virální video. Zatímco ve světě už virální videa takřka bořila internet, u nás jsme si teprve museli na spasitele počkat. A byli to právě kluci z ViralBrothers, kterým se podařilo něco, co bylo v té době u nás zcela nevídané. Tento projekt kluci založili na konci roku 2011, a poměrně rychle se rozjel. V roce 2012 už snad nebylo uživatele sociálních sítí, který by ViralBrothers neznal. Jejich videa s názvem Debilní kecy tehdy sdílel snad každý druhý uživatel facebooku. První video ze série s názvem Debilní kecy Pražáků sklidilo obrovský úspěch. Kluci parodovali typické hlášky lidí z hlavního města, které člověk slyší na ulici dnes a denně. Další várka Debilních keců tak na sebe nenechala dlouho čekat a videa kluky vystřelila na výslunní. Celý vtip byl v tom, že ViralBrothers okoukali zahraniční koncept Shit People Say, který byl v Americe velmi úspěšný. A srandu jen převedli do češtiny a přizpůsobili ji českému prostředí. Využili toho, že nic podobného u nás zatím nikdo neudělal, dali do toho srdce a zafungovalo to geniálně. K nejsledovanějším sériím ViralBrothers pak patří REVENGE (Pomsta) a pranky. Kanál ViralBrothers se stal dokonce nejodebíranějším kanálem na českém YouTube – má skoro 3 miliony odběratelů. V současné době už o ViralBrothers tak úplně slyšet není. Pořád sice fungují a stále jsou úspěšní, ale svou virální tvorbu začali produkovat v angličtině, čímž se zaměřili na globální trh a odcizili se české základně. To je zřejmě ten důvod, proč když dnes otevřete facebook, vaši přátelé budou spíš sdílet virální obsah 3v1 než ViralBrothers.

Holky z 3v1 jsou v podstatě hodně podobné klukům z 
ViralBrothers. Jsou to vlastně takové „ViralSisters“. Videa obou projektů jsou založena na parodiích a pořádné dávce humoru, který je Čechům blízký. Když se zaměříme na Debilní kecy a současné projekty 3v1, najdeme zde stejný princip – dva nebo tři lidé si dělají pomocí krátkých, ale výstižných hlášek legraci především z Čechů a jejich typické povahy. Videa obou projektů nejsou nijak složitá po stránce technické a vizuální. Jak jsme již zmínili, ViralBrothers se posunuli za hranice republiky a vydělávají videi v angličtině velké peníze. Holkám tak ale v podstatě vyklidili pole a dali jim prostor, aby Čechům nahradily to, co jim už oni samotní dát kvůli jazykové bariéře nemohou. Většina Čechů, kteří využívají sociální sítě (převážně mladší generace), samozřejmě umí anglicky, ale mnozí ne na takové úrovni, aby všemu rozuměli. Navíc jsou videa dělána i pro jinou než českou krajinu, a tudíž se vytratila blízkost s českou mentalitou a Českou republikou obecně. Otázkou, kterou si tedy můžeme položit je, zdali by holky z 3v1 byly tak úspěšné i tehdy, kdyby ViralBrothers stále produkovali videa v češtině.

zdroj: Facebook Viral Brothers

Sebeprezentace na „chlubítku“ jako lapač fanoušků
Několikrát jsem od kamarádů a známých v minulém roce slyšela větu: „Sleduj Nikol Štíbrovou na Instagramu, to je děsná sranda“. A jak už to tak chodí, když člověk něco slyší podesáté, tak se na to prostě ze zvědavosti podívá. Zjistila jsem, že kromě mě Nikol Štíbrovou sleduje dalších 106 tisíc fanoušků. To není zrovna málo. Dalším postřehem bylo, že je to opravdu děsná sranda. A o to právě jde! Nikol Štíbrová zahrnuje Instagram pěknými fotografiemi, ale ve skutečnosti ani tak nejde o dané fotografie. Snímky jsou to úplně normální – podobné najdete na Instagramu každého druhého uživatele. Jenže jde o sebeprezentaci, o specifické vyjadřování, o humor především. Její příspěvky jsou neskutečně vtipné a baví lidi. Proto Nikol v současnosti platí za jednu z největších komiček, které u nás máme. A samozřejmě tato její prezentace musí hodně pomáhat projektu 3v1 i OneTV.cz – v některých příspěvcích pochopitelně poutá i na nové díly 3v1, které fanoušci najdou na OneTV.cz. Zanedbatelný počet fanoušků na Instagramu nemají ani její kolegyně Veronika Arichteva (76,6 tisíc sledujících) nebo Martina Pártlová (61,6 tisíc sledujících), které v příspěvcích rovněž svůj projekt podporují. A v čem tkví podle holek samotných tajemství jejich úspěchu? „Myslím si, že hlavním důvodem naší sledovanosti je to, že shazujeme primárně sebe, což nikoho neuráží. Taky říkáme nahlas věci, o kterých se normálně nemluví. Točíme každodenní problémy a situace nás všech, se kterými se většina lidí dokáže ztotožnit,“ uvedly holky v rozhovoru pro Blesk pro ženy. Všechny tři se také shodují na tom, že se od nich očekává, že budou neustále vtipné, což je velká zodpovědnost. Zatím se jim to celkem daří, ale jak dlouho jim jejich humor bude vydělávat peníze, ukáže už jen čas.

1 comment: