Tuesday, April 18, 2017

#Gamergate a The Fappening: Reddit jako útočiště pro antifeminismus a misogynii

Reddit představuje platformu, která svým uživatelům, ať se jedná o hráče počítačových her či fanoušky knih J. R. R. Tolkiena, umožňuje vytvořit si podle vlastního zájmu různé komunity (tzv. „podreddity“). Uživatelé sdílejí různý obsah, který také komentují nebo mu udělují plusové nebo mínusové body. Pokud jsou jejich příspěvky populární, odrazí se to v jejich dobré „karmě“.
#Gamergate a The Fappening
S Redittem byly spojeny dvě aféry z roku 2014. Ta první, #Gamergate, se týkala postavení žen v hráčských komunitách a v herním průmyslu. Začala příspěvkem na blogu zhrzeného ex-přítele herní vývojářky Zoë Quinnové, autorky hry s názvem Depression Quest (DQ), ve kterém mimo jiné nesprávně naznačil, že za svůj úspěch Quinnová vděčí intimním vztahům s novináři, kteří jí psali pozitivní recenze na DQ. Quinnová již dříve čelila výhružkám znásilněním a smrtí, a to poté, co DQ umístila na Steam Greenlight (platforma pro nezávislé hry ve stádiu vývoje). Po zveřejnění tohoto blogového příspěvku se stala ústředním bodem nenávistné kampaně (probíhající zejména na Twitteru), která delegitimizovala a obtěžovala ženy v hráčské komunitě. Výrazná část této kampaně a jejích podporovatelů se koncentrovala také na Redditu.
The Fappening souviselo se zveřejněním ukradených osobních (často intimních) fotografií řady celebrit, např. Jennifer Lawrenceové (Hunger Games). Na Redditu vznikl podreddit „The Fappening“, na kterém probíhaly velmi nechutné konverzace nad fotografiemi dámských celebrit. Administrátoři Redditu zaznamenali, že návštěvnost prudce vzrostla. Zřejmě proto váhali se zrušením daného podredditu. K tomu došlo až poté, co vyšlo najevo, že na řadě fotografií byla zachycena tehdy ještě nezletilá americká gymnastka McKayla Maroneyová.
Výzkum Adrienne Massanariové
Tyto dvě události jasně ilustrovaly, že ani v rámci platformy Reddit nejsou ženy ušetřeny problémů, kterým v online prostředí kvůli svému pohlaví čelí. Adrienne Massanariová se ve svém článku zabývá tím, jak technická stránka Redditu, včetně jeho uživatelských pravidel, vytváří úrodnou půdu pro tzv. „toxické technokultury“. Těmi má autorka na mysli antifeministický a misogynní aktivismus.
Adrienne Massanariová působí na Katedře komunikace na Illinoiské univerzitě v Chicagu. Zabývá se společenskými a kulturními dopady nových médií a také hraním her, informační architekturou a uživatelsky zaměřeným designem, crowdsourcingem, kulturou mládeže a digitální etikou.
Diskuze o online obtěžování se podle ní vedou zejména v souvislosti s právními aspekty nebo s různými návrhy, jak snížit viktimizaci. Méně pozornosti je ale věnováno tomu, jak rozhodnutí ohledně designu a předpoklady užití mohou nevědomky podbízet k misogynním projevům.
Actor-Network Theory
Svůj výzkum Redditu a jeho problémů s antifeminismem a misogynií Massanariová založila na tzv. teorii aktér-síť. Jedná se o sociologickou teorii postavenou na obecné představě sítě, jejíž součástí nejsou pouze lidé, ale i různí další, ne-lidští aktéři. V rámci sociálních sítí se konkrétně jedná o úvahu, že jejich algoritmy, design či uživatelská pravidla jsou výsledkem lidské aktivity, zároveň ale lidskou aktivitu zpětně ovlivňují.
Massanariová se v případě Redditu konkrétně zaměřila na systém karmy, hromadění obsahu napříč podreddity, jednoduchost vytvoření podredditu a uživatelského účtu, a také na správu a pravidla týkající se urážlivého obsahu. Vycházela ze závěrů tříletého etnografického zkoumání a pozorování komunit a kultury Redditu.
Závěry výzkumu
Karma na Redditu odráží, jak moc si přínosů (příspěvků či komentářů) určitého uživatele váží ostatní uživatelé, přičemž karma také ovlivňuje jejich viditelnost. To například znamená, že komentáře uživatelů s vysokou karmou jsou zobrazeny výše a přečte si je daleko více lidí, než komentáře uživatelů s nízkou karmou. Takový systém podle Massanariové navádí k určitým aktivitám, které by mohly zvýšit uživatelovu karmu, například k umisťování oblíbeného materiálu napříč různými podreddity (díky čemuž došlo k tak rychlému rozšíření obsahu souvisejícího s výše popsanými událostmi), nebo ke zveřejňování komentářů odrážejících obecný charakter kultury Redditu, vyznačující se geekovským zaměřením a problematickým vztahem k ženám.
Domovská stránka Redditu slouží jako jakýsi barometr celé komunity. Dostávají se na ni nové populární příspěvky z největších podredditů. Jelikož každý nový zaregistrovaný uživatel má přednastavený určitý soubor podredditů (jejichž tématy jsou například světové zprávy, filmy nebo roztomilá zvířátka), které odebírá, pocházejí ty nejpopulárnější příspěvky na domovské stránce hlavně z těchto přednastavených podredditů. Objevuje se tam ale i materiál z jiných populárních podredditů, které na komunitu Redditu nevrhají nejlepší světlo. Populární obsah pocházející z určitého pochybného podredditu nebude zobrazován pouze tehdy, pokud o to požádají jeho moderátoři. Ti o něco takového samozřejmě často nestojí, a tak může nový uživatel nebo návštěvník narazit na urážlivý materiál a udělat si podle toho o Redditu patřičnou představu a následně se tak podle toho také zařídit.
Administrátoři Redditu svým uživatelům nabízejí pouze omezené nástroje, jak bojovat s urážlivým a nevhodným obsahem. Mohou v podstatě pouze nahlásit příspěvek nebo komentář moderátorům daného podredditu, a to vyplněním jednoduchého formuláře. Moderátoři ve většině případů pocházejí z řad uživatelů a nejsou za svou práci placeni. Reddit tak přesouvá zodpovědnost na tyto uživatele a zároveň šetří náklady. Znamená to také, že tito moderátoři nemají možnost věnovat se této své činnosti naplno a často ji zanedbávají, mimo jiné kvůli jejich zaměstnání.
Každý si může založit bezpočet uživatelských účtů a podredditů, a to anonymně. Na jednu stranu to může vést k větší upřímnosti a otevřenosti, zároveň to ale spoustu uživatelů svádí k neetickému chování, neboť se nemusí obávat neblahých následků. Ani systém karmy zde nepomáhá.
Administrátoři Redditu neradi zasahují do různých sporů a spíše se snaží zachovat jakousi neutrální pozici. Tento laxní přístup plyne i z toho, že většina materiálu je umístěna na jiných platformách, a to na YouTube, Twitteru, Tumblru či Imguru. Necítí se tedy za něj zodpovědní. Tato neutralita může podle Massanariové vést k upřednostňování práv většiny a k pošlapávání práv ostatních uživatelů. Administrátoři Redditu si navíc nechtějí znepřátelit žádné své uživatele, jakkoli problematické, neboť by to znamenalo snížení návštěvnosti. 
Závěrem…
Obě komunity spjaté s aférami #Gamergate a The Fappening se pokusily darovat finanční dary charitě. Byly ale odmítnuty. Pro kohokoli mimo tyto toxické technokultury to nebylo překvapivé, jejich členové to ovšem nechápali.
Massanariová předložila zajímavý článek o tom, jak technická stránka určité platformy může ovlivnit chování jejích uživatelů. Nepřichází ale s žádnými konkrétními návrhy, jak s toxickými technokulturami bojovat. Naráží zde totiž na to, že těmto tendencím se mimořádně daří v anonymním prostředí internetu. Tato anonymita je ale právě to, co spousta uživatelů vyhledává. Reddit i další sociální platformy jsou navíc ekonomickými jednotkami, které bojují o příjmy a nechtějí si tedy znepřátelit své uživatele.
Reddit je dostupný i v české (i když značně kostrbaté) jazykové verzi. Čeští uživatelé tak mohou být svědky různých projevů antifeminismu a misogynie na této sociální síti. A nejen na ní. Slovní útoky, vyhrožování, vydírání a další případy kyberšikany jsou bohužel i v České republice na vzestupu.
Lenka Houšková

Zdrojový článek: MASSANARI, Adrienne. 2017. #Gamergate and The Fappening: How Reddit’s algorithm, governance, and culture support toxic technocultures. New Media & Society, 19 (3): 329 - 346.

No comments:

Post a Comment