Tuesday, April 18, 2017

Láska hraničící s posedlostí? Svět Supernatural a jeho fanoušci

Seriál Supernatural (v České republice jej diváci mohli sledovat pod názvem Lovci duchů) sleduje neobyčejný život dvou bratrů, Sama a Deana Winchesterů, kteří křižují Spojené státy americké ve svém černém Chevroletu Impala z roku 1967. Na svých cestách bojují s různými nadpřirozenými bytostmi, například duchy, upíry, vlkodlaky, ale i démony. Postupně přicházejí na scénu i andělé, Smrt, a dokonce i Bůh (spolu se svou pomstychtivou sestrou).
Přestože to celé může někomu připadat poněkud přitažené za vlasy, seriál se postupně stal v podstatě kultovní záležitostí a vybudoval si kolem sebe pevnou a aktivní fanouškovskou základnu. Díky těmto věrným divákům zahájil seriál, který měl původně skončit po pěti řadách, již dvanáctou sezónu. Třináctá řada již byla také potvrzena a tvůrci seriálu by rádi dosáhli i řady čtrnácté, aby mohli seriál ukončit s úctyhodným počtem tří set dílů. Jeden díl trvá asi 40 minut. Znamenalo by to tedy zhruba 200 hodin vysílacího času.
V roce 2011 spatřilo v Japonsku světlo světa také anime, které převyprávělo některé díly z prvních dvou řad a zároveň přineslo nové příběhy, například z dětství hlavních hrdinů. Jensen Ackles a Jared Padalecki, představitelé dvou hlavních  postav původního seriálu, nadabovali několik dílů tohoto anime do angličtiny.
Čtyři komiksové série, dvanáct novel, časopis, knižní průvodce seriálem, deník Johna Winchestera (otce Sama a Deana) či příručka Bobbyho Singera k lovení všeho nadpřirozeného představují další rozšíření světa Supernatural. Můžeme zde tedy hovořit o transmediálním vyprávění. 
Fanoušci Supernatural si vytvořili vlastí internetovou stránku, která obsahuje informace o všech výše uvedených součástech světa Supernatural. Supernatural Wiki funguje na principu Wikipedie, kdokoli tedy může přidat nebo upravit různé informace a přispět tak ke kolektivní inteligenci. Jsou tam k nalezení, mimo jiné, podrobnosti o jednotlivých dílech seriálu, o jeho tvůrcích a hercích, různých fanouškovských projektech či o akcích, na kterých mají fanoušci možnost setkat se se svými idoly („Supernatural Conventions“). Ceny vstupenek na takové události se šplhají do řádu stovek dolarů. Většina z nich se koná v USA nebo Kanadě (kde se seriál ve skutečnosti natáčí), několik jich už ale bylo i v Evropě. Na každém takovém setkání se vždy najdou fanoušci, kteří se se svými zážitky rádi podělí s ostatními na internetu. Průběžně o dění informují na Twitteru, pořizují videozáznamy, které následně nahrávají na YouTube, nebo dokonce živě vysílají videa z diskuzí s různými herci pomocí aplikace Periscope.
Fanoušci Supernatural se proslavili zejména svou kreativitou, která nabývá několika podob. Kromě uvedené Wiki se jedná zejména o obrovské množství povídek, obrázků či videí, které denně vytvářejí a které jsou založeny na daném seriálu. Pro takovou tvorbu se používají termíny fanfiction a fanart. Archive of Our Own (AO3) například nabízí přes 150 000 takových příběhů založených na Supernatural, z nichž ty nejdelší svou délkou přesahují půl milionu slov (to je více jak první čtyři díly Harryho Pottera nebo celý Pán prstenů). Nejpopulárnější „fanfikcí“ je pak Twist and Shout, romantický a tragický příběh, ve kterém se hrdinové seriálu ocitají v době války ve Vietnamu. Na AO3 byl zobrazen již více jak devět set tisíckrát a jeho ústředním tématem je „Destiel“, mezi řadou (hlavně) fanynek velmi populární romantický vztah mezi Deanem Winchesterem a andělem Castielem. V seriálu ovšem mezi těmito postavami panuje pouze přátelství a milostný vztah je tedy také fanouškovskou invencí.
Fanouškovská základna Supernatural se koncentruje zejména na sociální síti Tumblr. Množství aktivních uživatelů Tumblru se zájmem o Supernatural spolu s délkou seriálu (a tedy použitelným obrazovým materiálem) daly například vzniknout fenoménu, který spočívá v reagování na různé příspěvky pomocí GIFu zachycujícího nějaký okamžik ze seriálu Supernatural. Daný příspěvek či konverzace přitom nemusí mít se seriálem vůbec nic společného. Na Tumblru (a nejen na něm) se následně začalo tradovat, že fanouškovská základna Supernatural „má GIF na všechno“. Jak něco takového vypadá se můžete podívat zde nebo zde.
Zapálení fanoušků Supernatural bylo také využito k řadě charitativních projektů. Ty vzešly buď z iniciativy samotných fanoušků, kdy k různým příležitostem vybrali a následně darovali vybraným charitativním organizacím peníze, nebo z popudu samotných herců seriálu. Jako příklad lze uvést organizaci Random Acts Mishy Collinse (Castiel) nebo kampaň Always Keep Fighting představitele Sama Winchestera, Jareda Padaleckiho, která se týkala duševního zdraví.
Velmi oblíbenou událostí je mezi fanoušky Supernatural tzv. G.I.S.H.W.H.E.S. (Greatest International Scavenger Hunt the World Has Ever Seen), každoroční týdenní akce organizovaná Mishou Collinsem, která má na svém kontě již několik světových rekordů. Účastníci v týmech plní rozličné úkoly a získávají za ně body. Za účast musí zaplatit poplatek, výtěžek ale putuje na účet charitativní organizace Random Acts.
Bohužel tato láska hraničící s posedlostí se někdy obrací špatným směrem. Tumblr tak často bývá svědkem nenávistných slovních soubojů mezi rozhněvanými fanoušky. Herci seriálu, aktivní na ostatních sociálních sítích, se potýkají s obtěžováním či výhružkami. Dokonce ani manželky představitelů hlavních hrdinů nejsou ušetřeny.  Misha Collins čelil (neúspěšné) kampani, v jejímž rámci několik škodolibých fanoušků požadovalo, aby s ním The CW (americká televizní stanice, na které Supernatural běží) ukončila spolupráci. Tyto negativní případy bohužel často pramení z toho, že si někteří fanoušci v anonymním prostředí Tumblru či Twitteru připadají nedotknutelní, a tak se dopouštějí různého zlomyslného a urážlivého chování.
Tvůrci seriálu si nicméně svých fanoušků cení, dokazují to například i během výše zmíněných víkendových setkání. Jejich pravidelnými účastníky a v posledních letech i moderátory jsou herci Richard Speight Jr. a Rob Benedict, kteří za pomoci finančních prostředků vybraných mezi fanoušky vytvořili komediální minisérii Kings of Con, která se odehrává v prostředí těchto setkání tvůrců a fanoušků seriálu Supernatural. Na trailer v angličtině se můžete podívat zde.


Lenka Houšková

No comments:

Post a Comment